хлебарки

Хлебарките са сред най-разпространените домашни вредители особено в градовете. От всички видове по света, които са около 4500, сред хората живеят едва 4 вида. Това са Германската хлебарка, Ориенталската хлебарка, Американската хлебарка и Азиатската хлебарка. Рамножават се като снасят и яйца, които относително бързо се излюпват и малките достигат полово зряла въсраст, т.е. вече могат и те да се размножават. Това създава предпоставка за изключително бързо нарастване на популацията.

Тези вредители обичат най-много три неща: топлина, тъмнина и храна. Това са и причините те да са активни около домакинските уреди, които отделят топлина, както и за увеличаването на популацията им през летните месеци. Фактът, че са активни през нощта, когато ние спим, често е причина да не ги забележим навреме. Когато пропуснем първоначалната им поява и ги оставим да се размножат, става доста по-трудно унищожаването им и борбата с тях.

Основните вреди за нашето здраве носени от хлебарките са различните зарази, които пренасят, придвижвайки се. Освен това е интересен и фактът, че за да "общуват" помежду си те оставят по пътя след себе си диря от бактерии. Така "съобщават" на другите себеподобни за това дали има храна, опасност и т.н. Тези бактерии обаче съвсем не са безобидни и често са причина за появата на различни алергии и дори астма. Затова е много важно своевременно да се борим с тези най-разпространени домашни неприятели и да не допускаме появата им. А ако вече ги има в нашия дом трябва да се вземат най-добрите и възможно най-ефективни мерки за тяхното трайно унищожаване.

Сайтът barimax.bg използва "бизквитки". Натиснете тук за допълнителна информация.