Ориенталска хлебарка

Ориенталската хлебарка е от сравнително големите видове хлебарки с размери между 2.5 см и 3 см. Интересното при този вид хлебарка е разликата във външния вид на мъжкия и женския индивид. Женските хлебарки са тъмно кафяви до черни на цвят с по-широко от това на мъжкия индивид тяло. Тялото им е лъскаво и макар да изглежда, че нямат крила, имат малки закърнели крила точно под главата, които не функционират. Мъжкият индивид е кафяв на цвят и има издължено тяло, което е покрито с добре развити крила, които му дават възможност да прелита на къси разстояния – до 2-3 метра.

Ориенталските хлебарки са по-бавни от повечето други видове хлебарки. Предпочитат тъмни и влажни места и затова са наричани разговорно “канални хлебарки”. Най-често се срещат около разлагаща се органична материя, в канализацията, отводнителни канали, веранди и други влажни места. На открито се срещат в храстите или под изпопадали по земята листа, където е по-влажно. За да се развива и този вид хлебарки имат нужда от място да се крият. Предпочитат топли места с висока влажност. Оптималната температура за живот на Ориенталската хлебарка е между 20 и 29 градуса по Целзий. Важно е мястото, където се крият да им осигурява достъп до храна и вода. Тези хлебарки са активни изключително през нощта и в много редки случай може да се установи дали в едно жилище и друго място има такива хлебарки през деня.

За наличие на такива хлебарки може да се разбере по специфичните “контейнери за яйца”, които женските оставят. Във всеки такъв “контейнер” има до 16 яйца, а женската оставя такъв на всеки 2 месеца. От него излизат направо малки Ориенталски хлебарки нимфи, които в рамките на няколко месеца достигат полова зрялост и са готови да се възпроизвеждат.

Сайтът barimax.bg използва "бизквитки". Натиснете тук за допълнителна информация.