Инфекциозни заболявания, предавани с кърлежи

Лаймска болест

Сред инфекциозните заболявания предавани чрез кърлежите основно място в България заема Лаймската болест. Всеки трети иксодов кърлеж е заразен с причинителите на Лаймска болест. Симптомите на тази болест приличат на редица други и затова е важно да се обърне внимание на особеностите.

През първата фаза, която започва след инкубационен период от 3 до 30 дни се наблюдава зачервяване на кожата с диаметър над 5 см на мястото на ухапването от кърлежа, което бързо се разширява. Може да се наблюдават и други симптоми като повишена температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, увеличени лимфни възли, главоболие и други, които може да изчезнат и без лечение, но патогена остава в организма и болестта може да се развие.

Втората фаза се развива няколко месеца след ухапването и се характеризира с проблеми с концентрацията, умора, световъртеж, изпотяване и кризи със силно учестен пулс. Наблюдават се различни клинични прояви като засягане на сърцето, неврологични и множество червени петна по кожата.

Третият стадии се проявява години след заразяването и нелекуването на Лаймската болест и е свързан с множество усложнения. Лечението на болестта се извършва спрямо стадия, в който се диагностицира с високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението.

Марсилска треска

Друго широко разпространено заболяване предавано най-често чрез ухапване от кучешки кърлеж е Марсилската треска. Районите, където най-често се наблюдава са Южна България и Черноморието. След ухапването на мястото се появява тъмно петно, покрито с коричка, което често остава незабелязано. Висока температура, мускулни и ставни болки, отпадналост, главоболие, гадене и зачервяване на очите се проявяват след протичането на скрития период на болстта от 3 до 7 дни. На 3-4 ден от заразяването се появява едропетнист обрив по цялото тяло, с което значително се влошава състоянието на болния. Висока температура продължава до 10 дни, но при правилно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване. В противен случай се стига до сериозни увреждания на черния дроб, бъбреците, нервната система и се появяват кръвоизливи.

Кримска-конго хеморагична треска

Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Тя има сравнително ограничено разпространение. Среща се само в няколко области на страната - Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кържалийска. Освен чрез ухапване от кърлеж заразяването може да стане и при допир с кръвта на болния по време на неговото изследване, обслужване или при медицинска манипулация. Кримската-конго хеморагична треска започва с грипоподобни оплаквания - висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи. Може да доведе до смъртен изход. Възстановяването е продължително. Лечението задължително се провежда в инфекциозно отделение. Професионално застрашените могат да се предпазят от заразяване, като профилактично се имунизират с ваксина.

Сайтът barimax.bg използва "бизквитки". Натиснете тук за допълнителна информация.