бълхи

Контролът на бълхите включва, както грижата за помещенията на закрито и площите на открито през лятото и ранната есен, така и за домашните любимци. В домовете, където домашни любимци не са винаги налице, се поставят лепкави капани за изследване на точните местоположения, за да бъде определено къде точно са бълхите, които всъщност са проблемното насекомо. Много е важно да се определи къде са бълхите вътре в дома. Опитва се да се открие възрастен индивид чрез лепкави капани или чрез разхождане с бели чорапи. Възрастните индивиди върху бялата материя ще бъдат доказателството за наличие на бълхи. Веднъж установено наличие трябва да се почисти цялото жилище, препоръчително с прахосмукачка. Трябва да се внимава при почистването на цоклите и под мебелите (добре е всички мебели да се преместят), зоните, където домашните любимци спят или отпочиват, в пукнати и процепи и във всички тапицирани мебели. След почистване торбата на прахосмукачката ще е пълна с бълхи (както ларви, така и какавиди и възрастни индивиди). Торбата трябва веднага да се унищожи или да се постави в найлонова торба, която да се завърже здраво. Чистенето по този начин трябва да продължи всеки ден, докато проблемът с бълхите не се реши.

Често обаче обстойното чистене (макар и полезно) няма да елиминира заразата. Обикновено се налага жилището да бъде третирано с подходящ за целта инсектицид. Перметрините и цифлуринът с различни търговски марки са маркирани като продукти за домашна употреба. Някои препарати са обозначени единствено за обработки на открито, а други могат да се ползват и на закрито. Важно е да се прочете внимателно етикета на тези продукти. Най-ефективните инсектициди за контрол на бълхите са обозначени само за професионална употреба, затова е най-добре да се свържете с нас за обработка. За да обработите сами жилището си, преместете всички мебели и напръскайте цялата повърхност на килима, както и тапицерията на мебелите. Обърнете специално внимание на местата където домашните любимци спят. При топло време може да се наложи да контролирате бълхите на двора или други открити места. Това може да се осъществява от домоуправителя или от нашата фирма.

Важно е да отбележим, че бълхите по домашните любимци също трябва да се контролират. Обикновено това става чрез обезпаразитяване на домашния любимец от ветеринар и поставянето на специализирани продукти за защита на животните от инсекти. Ако сами избирате тези средства за защита задължително прочете упътването за приложение.

Сайтът barimax.bg използва "бизквитки". Натиснете тук за допълнителна информация.